Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Gepost op

Wist je dat al 10% van de Nederlandse bevolking zijn energie uit panelen op het dak haalt? Deze zonnevangers slaan zonlicht om in energie. Zo kun je dus zelfvoorzienend worden qua stroom. Dit is een droom voor iedereen die wilt besparen op de energierekening. Toch is het verstandig om voor de installatie van de panelen, te onderzoeken of jouw dak wel geschikt is voor een zonnepaneel. Wil je weten of jouw dak het ideale rendement oplevert wanneer je een zonnepaneel gaat installeren? Wij hebben 4 cruciale punten op een rijtje gezet die noodzakelijk zijn voor een optimaal rendement.

De juiste hellingshoek
Het lijkt misschien alsof een plat dak de beste optie is voor een zonnepaneelinstallatie, maar dat klopt niet. De beste manier om een paneel te installeren, is op een dak met een hellingshoek van 35 graden. Zo heb je de meeste winst uit jouw panelen. Gelukkig kun je op een plak dak natuurlijk de hellingshoek zelf aanpassen tijdens de installatie. Dit heeft alleen invloed op de esthetiek van de panelen op het dak.

Wanneer jouw dak een steilere hellingshoek heeft, blijft het mogelijk om panelen te plaatsen. Alleen het rendement van van de panelen zal minder zijn.

De juiste richting
Het klinkt natuurlijk vanzelfsprekend dat je de panelen de juiste richting op plaatst. Je kunt de panelen het beste richting het Zuiden plaatsen. Het wordt sterk afgeraden om een zonnepaneel naar het Noorden te richten. Dit levert qua opbrengsten simpelweg een stuk minder op en kan zelfs schadelijk zijn.

Let op schaduw
Wanneer een gedeelte van de zonnepanelen in de schaduw liggen, dit heeft namelijk een negatieve invloed op de effectiviteit van het paneel. Een paneel kan uitvallen wanneer deze schaduw detecteert. Gelukkig zijn er manieren waarop je ook panelen die deels in de schaduw ligger, effectief kunt inzetten. Hier zijn speciale power-optimizers voor. Laat je vooraf de installatie goed informeren over de mogelijkheden hiervan. Wanneer jouw dak deels in de schaduw ligt, kunnen deze power-optimizers uitkomst bieden.

Ruimte op het dak
Je kunt de panelen dus het best richting Zuiden, uit de schaduw en met de juiste hellingshoek plaatsen. Dit kan ervoor zorgen dat de ruimte beperkt is op het dak. Je kunt de panelen beter effectief plaatsen op een kleinere en geschikte ruimte, dan volledig op het dak in mindere posities.

En, is jouw dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen? Je kunt je altijd laten adviseren door experts voor het plaatsen van panelen op het dak. Zo haal je het meeste uit jouw panelen.


Delen