Riool ontstoppen: tips, ideeën & mogelijkheden

Gepost op

Heb je last van een verstopt riool?

Een van de vervelendste problemen waar je thuis mee te maken kunt krijgen, is een verstopt riool. De wc doorspoelen is niet meer mogelijk bij een verstopping. Of de wasmachine en badkamer moeten tijdelijk op non actief gezet worden. Tijd dus om te kiezen voor snel het riool ontstoppen. Maar kun je dit het beste zelf doen? Wat zijn efficiënte manieren om het riool weer open te krijgen? Of is het beter kiezen om te voor een ontstoppingsbedrijf?

Tips als je zelf het riool ontstoppen wilt

Er zijn tal van manieren om het verstopte riool zelf weer los te krijgen, zodat afvalwater weer goed wegloopt. Of het nu de douche, het toilet of een andere afvoer betreft. Een van de meest toegepaste methode is om een ontstopper te gebruiken en de verstopping zo, via druk, te verwijderen. Een ontstopper is niet duur en te koop bij iedere bouwmarkt. Sinds enkele jaren wordt ook geadviseerd om een hogedrukspuit te gebruiken. Dit is een relatief nieuwe en slimme manier om de afvoer van het riool snel te ontstoppen. Duw de slang van de hogedrukspuit zo diep mogelijk in het afvoerputje en spoel de doorgang enkele minuten flink door. Vaak helpt dit en schiet de prop al snel los. Een derde methode die resultaat kan opleveren, is het gebruik van een soda-mengsel als ontstoppingsmiddel. Schep hierbij de soda met een theelepel in de afvoer en laat het goedje enige minuten inwerken. Spoel hierna kokend water door de afvoer heen. Door dit proces enkele keren te herhalen, schiet de prop vaak los en kun je de afvoer weer gebruiken als voorheen. Ten slotte is het, zeker bij hardnekkige verstoppingen in het toilet of de douche, mogelijk om een ontstoppingsveer in te zetten. Deze veer breng je in de rioolafvoer in om de verstopping los te duwen.

Als de verstopping hardnekkig is....

Werken de bovenstaande methodes niet, dan is er waarschijnlijk sprake van een echt grondige verstopping van het riool. Schakel voor het riool ontstoppen dan een professioneel ontstoppingsbedrijf zoals Nijhuis Rioolreiniging Aanleg & Dienstverlening in. Ontstoppingsbedrijven kunnen met geurdetectie en camera's de oorzaak snel opsporen en die professioneel verhelpen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn, dat er een breuk in de rioolafvoer zit waardoor het afvalwater niet meer weg kan trekken. Of er blijkt een groot voorwerp diep in het riool klem te zitten. Een ervaren rioleringsbedrijf weet wat er in dit soort situaties gedaan moet worden en zal met een doeltreffende oplossing komen. Als het probleem is opgelost is het natuurlijk zaak om te voorkomen dat het riool opnieuw verstopt raakt. Dus pas je gedrag dan aan, als dat de oorzaak was. Denk aan stoppen met van alles door het toilet te spoelen of het doucheputje vaker reinigen.


Delen