Help, het riool is verstopt! Wat nu? Lees deze oplossingen!

Gepost op

Veel mensen van wie het riool verstopt is bellen direct een ontstoppingsbedrijf of een loodgieter. Je wilt immers gewoon je toilet kunnen doorspoelen. Of als het de badkamer betreft, gewoon normaal kunnen douchen zonder dat de badkamer onder water loopt. In veel situaties waarbij er sprake is van een verstopte riolering, kun je dit echter gewoon zelf verhelpen met basic huis- en tuinmiddelen. Een rioleringsbedrijf inschakelen is lang niet altijd noodzakelijk. Hoe je slim zelf een riool dat verstopt is vrijmaakt, lees je hieronder. Er staat vast wel een oplossing tussen die jou uit de brand helpt.

Maak de prop los met een plopper of rioolveer

Een aloude en nog steeds veel gebruikte techniek om een riool dat verstopt weer vrij toegankelijk te maken, is een plopper gebruiken. Ploppers zijn wc-ontstoppers die bestaan uit een houten handvat met op de bovenkant een rubberen nap. Door de nap al pompend op de wc-uitgang te zetten en herhaaldelijk flinke druk uit te oefenen, knalt de vastzittende prop er vaak uit. En je kunt het toilet weer gebruiken!
Lukt het niet met een standaard toiletontstopper om de wc weer gebruiksklaar te maken? Dan zit de verstopping waarschijnlijk dieper in de rioolbuis. Ook hiervoor is een oplossing, namelijk een ontstoppingsveer. Deze veren zijn gemaakt om in de rioolbuis te schuiven en achter de vastzittende prop te haken. Door de veer te draaien en bewegen kan de toiletontstopping uit de riolering worden getrokken.

Gebruik heet water met een aanvullend middel

Door wat heet water in de toiletopening te gieten kun je een verstopping ook wegkrijgen. Vaak lost een verstopping met etensresten of een vetophoping op door het hete water. Wacht een paar minuten, zodat het water kan intrekken, en zorg ervoor dat je geen gebruikmaakt van kokend water. Als het water kookt, kan de rioleringsbuis onherstelbaar beschadigen en ben je nog verder van huis.
In combinatie met heet water kun je overigens het beste een aanvullend middel gebruiken, die helpt om vet en vuil op te lossen. Goede opties zijn bijvoorbeeld een algemeen reinigingsmiddel, een beetje afwasmiddel of soda. Deze hulpmiddelen bieden vaak snel soelaas.

Gewoon met de hand…?

Wil de prop nog steeds niet weg? Trek dan een lange rubberen handschoen aan en kijk of je met je hand achter de prop kunt komen om deze eruit te trekken. Eventueel kun je de haak van een kledinghanger gebruiken om extra ver in de rioolopening te komen. Werken de genoemde oplossingen niet? Dan is er vermoedelijk sprake van een ernstige verstopping of rioolschade en kun je het beste een loodgietersbedrijf contacteren.

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Spoedservice Duurzaam Verwarmen Haarlem.


Delen