Rioolontstopping: wanneer wel en wanneer niet zelf doen?

Gepost op

Als er bij je thuis of binnen je bedrijfsvestiging een riool verstopt is, leidt dat tot een hoop ellende. Toiletten en/of douches lopen niet meer goed door. En, dat is minstens zo vervelend, er komen allerlei nare geurtjes te hangen die maar moeilijk wegtrekken. Heb je te kampen met een dichtgeslibde afvoer of een verstopte riolering? Dan is het belangrijk om snel tot rioolontstopping over te gaan. In veel gevallen kun je dit, met een paar hulpmiddelen, zelf doen. Maar bij een ernstiger vorm van verstopping kan het ook nodig zijn om een ontstoppingsbedrijf deze klus te laten klaren. Wat kun je zelf doen en wanneer is het slim om een ontstoppingsservice in de regio te bellen?

Wat je zelf kunt doen voor rioolontstopping

Er zijn uiteenlopende methoden om het riool bij je toilet of in de douche zelf te ontstoppen. Een van de meest gebruikte methoden is een ontstopper ofwel een plopper gebruiken. Dit is een rubberen ontstopper die op een houten handvat zit gemonteerd. Door de plopper herhaaldelijk met enige kracht op de wc-afvoer te 'ploppen', ontstaat er druk en schiet de prop of het klemzittende afval vaak snel los.
Werk een ontstopper onvoldoende en blijft de verstopping klem zitten, dan kun je ook een ontstoppingsveer gebruiken. Dit is een speciale flexibele metalen draad, die in de rioolbuis geduwd kan worden om opgepropte resten papier, vet of andere troep los te duwen of trekken.
Met name bij vastzittende vetten, etensresten, haren en dergelijke, specifiek in doucheputjes, kan een derde manier van rioolontstopping helpen: soda gebruiken in combinatie met azijn en heet water. Eerst moet je de soda door de afvoer gieten. Vervolgens voeg je voorzichtig wat azijn bij. Laat beide vloeistoffen een tijdje pruttelen (er ontstaat een chemische reactie!) en gier er na een kwartier heet water overheen. Met deze simpele aanpak kun je veel verstoppingen gewoon zelf oplossen! Ten slotte zijn er vandaag de dag ook speciale chemische reinigingsmiddelen beschikbaar om verstoppingen in het riool aan te pakken. Experts en ontstoppingsdiensten zijn over het algemeen echter geen voorstander van dit soort chemicaliën. Niet alleen doen ze een aanslag op het milieu, ook kunnen de chemische oplosmiddelen leiden tot huidirritaties en andere gezondheidsklachten.

Wanneer je de ontstopping beter aan een specialist kunt uitbesteden

Krijg je de verstopping in je woning of bedrijf met de bovengenoemde adviezen niet zelf los? Dan is er vaak meer aan de hand. Vaak is er dan sprake van een verzakte of defecte rioolbuis en moet je een specialist inschakelen. Een ervaren loodgietersbedrijf of een professionele ontstoppingsdienst regelen is dan de beste keuze die je kunt maken!

Wil je graag meer informatie? Bezoek dan de website van Rions Riooltechniek.


Delen